Ann Wauters - Wat leert topsport ons over leiderschap?

Bram
Bram Vergote
do, 03/24/2022 - 10:29 - 5 min
Ann Wauters

Maandelijks organiseren we bij i.deeds een event waar we digital professionals willen inspireren en de kans geven elkaar te ontmoeten. Op 22 maart 2022 was het opnieuw zover: in een huiselijke sfeer kwam sporticoon Ann Wauters langs om haar ervaringen rond teamsport, leiderschap en de duidelijke link met data met ons te delen. Waar haal je als leidinggevende je veerkracht vandaan? Hoe neem je je team én jezelf mee in jouw verhaal? We delen je in dit blogartikel graag enkele tips die ze met ons meegaf.

Creëer routines

Routines helpen je om beter en efficiënter te worden, zowel voor jezelf persoonlijk als voor je team. Wanneer iets fout loopt of je voelt teveel druk, kan je snel terug vallen op die routines om het vertrouwde terug te laten komen. Probeer van goede voornemens een routine te maken, maar zorg dat ze haalbaar zijn. Zet elk uur 200 stappen, maak een wandelingetje over de middag of spendeer minstens 1 uur per week aan mindfulness.

WIN – What’s Important Now

Tijdens een basketbalmatch kan je aan niets anders denken. Je kan het niet maken om in je hoofd even te overlopen wat je nog allemaal moet doen: de kinderen ophalen, brood uit de diepvries halen, je moet in het nu zijn en weten wat nu belangrijk is. Ook in digital transformation is dat zo. Wees aanwezig in die belangrijke meeting en vermijd afleidingen, zoals je smartphone. Anderzijds, wanneer je niet aan het werk bent, zorg dan ook dat je de tijd met je gezin optimaal spendeert en niet aan de meetings van de komende week denkt.

ann

The power of tiny gains

Zoek naar de grootste marginale winst, altijd en overal. Wanneer je 1 % beter presteert elke dag opnieuw, win je heel veel, meer dan wanneer je 1 % minder presteert. Gaat het dus een dag even wat minder, zet het aan de kant. Morgen komt een nieuwe dag en gaan we weer voor de 1 % meer.

Zorg voor een social support system

Evenwicht is belangrijk, zowel privé als in je job. Je wil presteren, in beide rollen, want het perspectief en de balans tussen die twee is heel belangrijk. Het gaat vaak wel even fout, zowel in sport als in onze job en dan is het belangrijk dat we onze rug kunnen rechten en er opnieuw kunnen tegen aan gaan. Ons social support system, ons gezin, familie en vrienden, kunnen ons daarbij helpen en zijn onmisbaar.