i.deeds Nieuws
11.07.2022

Expand your digital Horizon

leiderschap

Digitaal leiderschap gedurende digitale transformatie

Leiderschap is een onmisbare factor in de groei van ieder bedrijf. Gedurende de digitale transformatie, die een end-to-end business transformatie is waarbij digitalisatie en technologie een centrale rol spelen, kunnen verschillende leiderschapsstijlen aangesproken worden.

Stijn Viane, Professor aan de Vlerick Business School, visualiseert deze stijlen in een 2x2 matrix. Deze matrix maakt een onderscheid tussen onderstaande stijlen:

 • The vigilant leadership

Deze leider is steeds op de hoogte van de nieuwste technologieën en startups. Hij monitort de wijziging in klantengedrag …

 • The voyager leadership

  Deze leider onderzoekt oplossingen dmv 'build measure learn' -cycli en zet als eerste ideeën om in experimenten.

  • The visionary leadership

  De leider kijkt eerder wat het zou kunnen of wat het moet zijn en vertaalt deze visie in harde capabilities.

  • The vested leadership

  Deze leider gaat verder dan het experimentele of het visionaire. Hij zorgt voor de realisatie van flexibele en bruikbare tools.

  Of het nu gaat over BI projecten, selectietrajecten of business process management, bij het begeleiden van onze klanten is het belangrijk deze stijlen te herkennen en te weten dat een combinatie van de 4 stijlen zorgt voor een goede digitale transformatie.

  In een workshop over digitaal leiderschap, wat een onderdeel is van de ‘Expand your digital horizon’ opleiding, konden de consultants van i.deeds kennis maken met de verschillende digitale leiderschapsstijlen in de vorm van een rollenspel onder begeleiding van Dr. Bjorn Cumps, Professor aan de Vlerick Business School. Het was in elk geval een leerrijke ervaring voor het ganse team.