Organogram & rolbeschrijvingen in het financieel departement

Ontdek hier het organogram van het financieel departement en de verschillende rollen die je er kan opnemen. Per rol krijg je inzicht in de taken, opleidingsvereisten, verloning én groeimogelijkheden. Zo ontdek je sneller waar jouw interesses en carrièredoelen liggen!

jobs in de kijker

Het financieel departement stuurt de dagelijkse en langetermijn financiële operations en strategie van een onderneming. Waar het boekhoudkundige departement vooral focust op de transactionele en statuaire taken, vertaalt het financieel departement deze cijfers in operationele inzichten en bedrijfsstrategie. We geven je graag wat meer inzicht in het organogram en de taakverdeling binnen het financieel departement.

1. Financieel management

De algemene leiding over het financieel departement ligt veelal bij de CFO of Finance Manager. Dit hangt uiteraard af van de grootte van de functie en rol van de financieel verantwoordelijke.

2. Boekhouding

De algemene leiding over het accounting team ligt in handen van de Hoofdboekhouder.

Het accounting team kan uit verschillende gespecialiseerde teams bestaan:

3. Tax

Naast het boekhoudkundig departement heb je bij grotere organisaties ook fiscale ondersteuning. Dit team van fiscalisten is gespecialiseerd in één of meerdere fiscale topics (btw, vennootschapsfiscaliteit...).

4. Credit

Voor een optimaal beheer van de cashflow hebben verschillende organisaties een credit departement onder leiding van de Credit Manager.

Dit kredietdepartement kan verschillende gespecialiseerde rollen hebben:

5. Controlling & reporting

Het controlling team staat in voor het vertalen van de financiële data naar strategische inzichten die de groei en het optimaal functioneren van organisatie moet ondersteunen. Het controlling team staat veelal onder supervisie van de Finance Manager, de Controlling Manager of de Group Controller.

Het controlling team heeft diverse gespecialiseerde rollen:

6. Treasury

Het Treasury departemeent wordt vaak vergeleken met de inhouse-tegenhanger van een bank.

7. Audit

Om de interne cijfers en processen te controleren, wordt gebruik gemaakt van een auditor. Daarin maken we een onderscheid tussen:

8. Corporate Finance

Wanneer een organisatie toewerkt naar een fusie, overname of reorganisatie, wordt steevast de hulp ingeschakeld van een Corporate Finance Expert. Dit is een heel gespecialiseerde rol, die vaak geoutsourcet wordt buiten de organisatie.

9. Insurance

Bij vele ondernemingen is ook het luik verzekeringen een verantwoordelijkheid die onder de vleugels van de CFO of Finance Manager valt. Het spreekt echter voor zich dat de mate van tijdsbesteding en de grootte van het verzekeringsteam afhankelijk is van de activiteit en grootte van de onderneming. Zo heeft bijvoorbeeld een logistiek bedrijf veeleer een aparte verzekeringstak om het schadebeheer van de eigen vloot te beheren.

Vanuit Finsiders begeleiden we ook verzekeringsconsultants, specifiek naar:

10. Projectconsultant

Eerder op zoek naar een omgeving waar je het financiële en boekhoudkundig overstijgt? Wil je kennis maken met diverse organisaties, sectoren, structuren, processen, systemen, enzovoorts? Dan is projectconsultancy bij Finsiders de juiste weg voor jouw carrière

Ready to unlock your potential?

Bij Finsiders ben je baas over jouw eigen carrière en helpen we jou om je persoonlijke ambities waar te maken. Aarzel dus zeker niet om te solliciteren of met ons in gesprek te gaan!

Slechts één bestand.
256 MB limiet.
Toegestane types: pdf, doc, docx, ppt, pptx.
Slechts één bestand.
256 MB limiet.
Toegestane types: pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx.